CLISME ȘI MĂMĂLIGI ONLINE

„Am văzut eu pe net că…”
Dreptul la opinie este garantat, dar ca și libertatea, fără limite care să constituie un reper , nu are valoare. Uneori o opinie învelită în pseudoștiință poate provoca tragedii când apare pe un ecran.
Nu am nicio calitate să îmi dau cu părerea despre eficiența pescadoarelor in diferitele regiuni de pescuit, cum nici marinarii (doar un exemplu) nu pot avea o opinie în CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ față de eficiența unor tratamente sau proceduri medicale.
Așa cum sunt interzise o serie de subiecte pe facebook (cum să faci o bombă, pornografie infantilă, inclusiv fakenews, în ultimul timp) să ne gândim la responsabilitatea internetului în ceea ce privește viața noastră. Merită?
O simplă căutare a problemelor curente de sănatate ne poate conduce (algoritmul turmei!) spre site-uri care vă scurtează dumneavoastră viața și ne îngreuneaza nouă meseria.
Colecistită litiazică tratată (pe 6 pagini!) cu mămăligă fierbinte, sare amară, sâmburi de măsline și clisme, toate într-o ordine precisă și dozaj exact. Știință pură. 1.200.000 accesări. Uite așa primim în gărzi colecistite perforate, pancreatite acute, ictere mecanice!
Constipație „rezolvată” cu diverse remedii (inclusiv de „celebrități” ale micului ecran de pe foarte micile posturi) fără o recomandare de consult sau colonoscopie. Știți câte ocluzii intestinale sau peritonite prin perforații vin după găleți de laxative oprite de barajul tumorii?
Greață, scădere în greutate, astenie, lipsa poftei de mâncare? Se rezolvăăăă, doamnă, fără endoscopie sau analize.Cu pase energetice. Tiki-taka luni de zile (ani?) cu șansele pacientului până cancerul gastric ajunge în stadiul IV , varsă sânge și mai are 4-5 grame de hemoglobină. Doamnăăăă, nu mai e de mine, mergeți la chirurg!
„Cum, vreți să vă vaccinați copiii? Nu știti că EI au băgat în vaccin otrăvuri, cipuri și boala vacii nebune? Uite, ca sa mă credeți, eu am fost vaccinat!” Rezultatul: avem zeci de morți de rujeolă !
Atunci când omul are probleme de sănătate e util să se informeze înainte de consult, DACĂ o face de pe site-uri autorizate (ale medicilor/unităților sanitare, nu bodegi online). Întâlnirea medicului cu pacientul va fi astfel mai eficientă-vor porni de la o baza comună.
Ca medici, să nu ne crispăm ( „găsiți numai prostii pe net”) când pacientul „googălește”. O face nu pentru că are mai multă încredere decât în medic, ci pentru că netul e mai accesibil. Să încurajăm această documentare ca o etapă PREGĂTITOARE și nu ÎNLOCUITOARE a consultului medical.
Și poate va veni și timpul când, dincolo de responsabilitatea fiecăruia de ceea ce face cu propria persoană, va exista o lege și împotriva dezinformării medicale online.
Pedepse? Ce ziceți de clisme, sare amară și mămăligi fierbinți?