" Și ce dacă nu port mască, vere, și pipăi castraveții,  e treaba ta? Îmi asum!"

" Uite, eu nu cred în prostia asta cu Covidu' . Fac bairam că-i ziua mea. Îmi asum !"

" Domne, eu sunt chirurg, eu salvez (!?) vieți, nu stau de tâmpeniile voastre să mă testați. Ce dacă tușesc si am febră cât consult și operez cu colegii? Îmi asum!"


Sunt oameni din magazine, de pe stradă sau din spitale.   I-a întâlnit și Topârceanu:

"Când se ia câte-o măsură,
Lumea-njură
Pe agentul sanitar;
Și-l întreabă fără noimă:
- Ce-ai cu noi, mă?
Pentru ce să dăm cu var?"


După literatură, să ne informăm din vocabular, înainte de a da cu parul:

A ASUMÁ ( Dexonline)- 1. A-și lua (ceva) asupra sa; a se angaja la îndeplinirea unui lucru. 2. A accepta ca ipoteză o propoziție (judecată) pentru a constata consecințele care rezultă din ea.


Exemple de falsă asumare sunt, iertați cuvântul frisonant, epidemice. Se asumă atitudini, coafuri, goliciuni sufletești si analfabetisme funcționale. Duduițele si pițiponcii autodescriși online sau la TV ca fiind "asumați" sunt mai deși decât tovarășii cu "munci de răspundere" de dinainte de 89. Nu ați auzit cumva de cazuri în care unii au introdus conștient si autoritar virusul în colectivitatea de care răspundeau și "și-au asumat" să plătească cu funcția? Problema e că alții au plătit cu viața.

Să îti asumi înseamnă și să accepți azi ipoteza inacceptabilă de ieri pentru a te feri , pe tine și pe ceilalți, de consecințele de mâine.

Să îți asumi o acțiune, o persoană, o viață înseamnă să o cunoști, să o respecți, să o îngrijești.


Să îți asumi nu înseamnă "e treaba mea, nu-ți băga nasul", fără a te gândi la impactul asupra altora. Că oricum, zilele astea, se bagă alții, microscopici, în nasul nostru .

Întorcându-ne în vocabular, dulcea răzbunare a cuvintelor  ne face cu degetul, ca unor școlari grăbiți să își termine tema și să iasă din izolarea caietelor la relaxarea jocului:
A ASOMA ( Dexonline): 1 A ameți animalele la abator înainte de tăiere (cu o lovitură puternică). 2 A lovi de moarte.


A asuma, a asoma.


Uneori, diferența între responsabilitate și amețirea  letală a celorlalți este doar o vocală prea deschisă și fără mască.