Duminică,13 ianuarie 1874. Carol Davila încheie o conferință la Colțea despre aerul atmosferic, în care a folosit spre demonstrație un balon cu aer colorat. Una din elevele de la Azilul Elena Doamna (condus de soția sa Ana Davila) cere să vadă de aproape balonul. Asistentul doctorului Davila, farmacistul Bernath, se urcă pe scara de lângă rafturile farmaciei ca să îl ia.
În acel moment Ana Davila, apăsată de migrenă, îi cere -pentru că tot era lângă rafturi leacul pe care îl lua de 4 ani – CHININĂ. Grăbindu-se să o servească (nevasta mentorului!) și uitând că este cu câteva trepte mai sus, Bernath îi oferă rapid medicamentul. Soția doctorului Davila îl ia încrezătoare și moare câteva zeci de minute mai târziu, în brațele soțului, neputincios și împietrit. Tardiv, se constată că i se oferise, eroare medicală, STRICNINĂ.
Ana Davila, româncă, a reprezentat pentru „străinul” Carol împământarea necesară, astfel ca energia lui să fie direcționată în crearea medicinei noastre moderne, atât civile cât și militare. Fiică de boier Racoviță-Golescu, s-a măritat în strai popular, a dăruit 4 copii și i-a explicat occidentalului întortochierea firii românești. L-a susținut în proiectele sale sociale, ocrotind și îndrumând copiii săraci sau orfani.
Citind această poveste vă propun să ne retragem în câteva gânduri. Concluziile nu au loc în astfel de tragedii.
În lumea medicală există superstiția că medicilor/ rudelor lor li se pot întâmpla mai des complicații după tratamente/ operații. Nu e o credință nejustificată , deși găsesc mai repede drumul și îi tratăm cu grija adecvată. De ce ? Tocmai pentru că poate facem altfel decât rutina, din compasiune greșit aplicată:” pune-i un tub mai subțire” , „nu îi mai pune sondă nazogastrică” sau…”dă-i mai repede medicamentul”.
Pe de altă parte, din păcate, aproape fiecare zidire de proiect are jertfa lui. Carol Davila, acest Meșter Manole al sistemului nostru medical, a pierdut-o pe Ana lui, dureroasă coincidență, în primul caz atestat de malpraxis din România. Devastat de durere, și-a continuat munca, mergând până la a organiza în mod strălucit evacuarea și îngrijirea românilor răniți în Războiul de Independență. După care generalul dr Carol Davila s-a așezat, în 1884, lângă Ana și azilul însuflețit de ea, străjuiți de altă zidire, prima statuie ridicată în România pentru o femeie.