" Cei care nu își amintesc istoria sunt condamnați să o repete" . Mister Santayana, noi le repetăm oricum, dar , hei, măcar să înțelegem de ce!

2015.
Filmul "Sieranevada" (chiar asa!) descrie o zi , un apartament de bloc, o familie extinsă adunată pentru parastasul capului dispărut. Scene, replici ce sculptează personajele în credințele sau necredințele lor:
-o bigotă care nu ar ieși cu o literă în afara ritualurilor pomenii dar care ignoră prescripțiile medicale;;
- o susținătoare fanatică a comunismului preceaușist care desființează tot ce a venit apoi (" am făcut blocuri, ce ați făcut voi?)";
- o susținătoare nu mai puțin intransigentă a beneficiilor monarhiei;
- un medic rupt între gărzi și obligațiile de familie;
- un tânăr propagandist înverșunat al conspirațiilor de pe internet ( "să vezi ce am văzut...");
- un cap de familie alcoolic atotștiutor și violent care își terorizează soția, victimă eternă, și fiica, trecută în etapa drogurilor:
- un profesor de matematică la pensie care îndeamnă la ascultarea fiecărei opinii, indiferent de absurditatea ei;
- un militar care îi avertizează pe cei din jur de efectul pe care îl poate avea frica;
- un intelectual care încearcă prin înțelegere și răbdare să limiteze pagubele celorlalți și care, de cele mai multe ori, eșuează.
Fiecare în căutarea adevărului LUI și trecând tangent ( uneori nici măcar în același plan!) cu realitatea TUTUROR.


2019.
Testul PISA ( Programme for International Student Assessment)- o evaluare internațională a elevilor care arată cât de bine sunt pregătiți elevii cu vârsta de 15 ani să facă față provocărilor atât din viața activă, cât și din viața educațională. Pe scurt, cât de mult ÎNȚELEG ce li se întâmplă și cum reacționează. Se administrează standard, în fiecare țară.
România este pe penultimul loc din UE, înaintea Bulgariei, cu punctaj în scadere față de anii anteriori.

2021. 

În clasamentul european al vaccinării ( sau al consumului de săpun, pentru cei ce au alergie la subiect) , cam tot pe acolo suntem: ( nu) știm ce ni se întâmplă și (nu) reacționăm în consecință.
Un mic exercițiu de imaginație și, accept, de prejudecăți: câte dintre personajele din Sierra Nevada ( sunt printre noi!) au acceptat rapid masca sau vaccinul? INDIFERENT de cât li s-a explicat și demonstrat, câți ar fi fost dispuși să înțeleagă?
Probabil că nu regizorul ( devenit actor în blockbusterul ultimului an de covid) care cel puțin în privința măștii, ne-a situat pe mine și pe colegii mei în regnul animalier sau vegetal ("este inuman să porți mască 200 de minute").. Ce ironie! Să faci un film (frumos, sincer,  maestre, mi-a plăcut!) și să îți găsești un rol de conspiraționist în el după 5 ani.


O comunicare eficientă pentru ÎNȚELEGERE presupune un emitent, un mesaj, un receptor.
Nu comunicatorii lipsesc, medicii au vorbit în ultimul an și jumătate cât au tăcut în 30.
Nu mesajul e dificil, nicio știre nu a mai fost prezentată în atâtea forme, de la ordonanțe la desene animate.
În România, ďin păcate, sunt găuri negre de ÎNȚELEGERE, pe unde cuvintele și frazele pe care le emiți ( chiar și acestea!) ajung, cu viteza luminii internetului, în universuri paralele și neprietenoase.


Aceste găuri negre ale comunicării în care dispare materia cenușie pot fi pavate numai cu autostrăzile largi ale educației.
Să știi să citești și să scrii a fost alfabetizarea secolului 20.
Alfabetizarea ( internetizarea?) secolului 21 poate fi să ÎNȚELEGI ce citești și să ALEGI ce scrii.