Roma antică: doi legionari romani își controlau reciproc apărătorile antebrațelor pentru a se asigura că nu îi pândea vreun cuțit ascuns. Astăzi o vedem ca pe  o banală dar posibil contagioasă strângere de mână.
Evul Mediu: 2 cavaleri în armură își ridicau reciproc vizierele pentru a se recunoaște și a-și vorbi. Astăzi obiceiul pendulează între salutul militar și fluturarea șmecherească a mâinii.
Lagărul socialist: tovarășii cu munci de răspundere se îmbrățișau voinicește de 3 ori cu țocăielile aferente pe obraz. Ba, în caz de dragoste mare (Brejnev-Honecker), chiar pe gură; să își treacă duhul sfânt(!), fie el Gram negativ sau pozitiv. Culmea, vechi obicei monahal rus.
Umanitatea a evoluat (?), și-a lărgit și diluat granițele atingerilor și schimburilor de fluide până acum, când nu se mai recunoaște pe ea însăși . Până acum, când un virus DIN AFARA EI îi pune o oglindă în față. La urma urmei, fuga fiecăruia de intimitate va avea efect și în întâlnirile noastre.
2021(?): o întâlnire între 2 oameni și un gând de epidemie va debuta cu 2 termoscanere plasate reciproc unul pe tâmpla celuilalt.
Cine clipește primul peste 38 grade ...